Гледай Добави
Търсене      

Предстоящи промени

Последно обновление на информацията: 22.03.2024

Мотивация


TubeBG бе създаден през 2012 г. и оттогава насам постепенно развивахме сайта. Но през тези години, предпочитанията на интернет потребителите се промениха, и по тази причина, искаме да предложим нещо напълно ново.

Новата версия (TubeBG v2) ще включва чисто ново модерно оформление, както и нови и полезни функционалности, които ще бъдат добавяни постепенно чрез чести обновления (ъпдейти).


TubeBG v2 ще включва някои промени, които засягат текущата функционалност из основи.
Желаем да запазим любимата на потребителите за момента функционалност и в новата версия. За тази цел, имаме нужда от Вашата ранна обратна връзка (feedback), която би ни помогнала да се уверим, че новата версия отговаря на потребителските очаквания от самото начало.


По-долу описваме текущия план за предстоящите промени. Този списък не е окончателен и ще бъде периодично обновяван. Препоръчваме редовно да проверявате тази страница за нови промени.


Промени засягащи текущата функционалност


"Любими" клипове ще бъдат добавяни в личен плейлист


Функцията "Любими" ще бъде заменена с личен плейлист. Това означава, че само Вие ще можете да виждате Вашите "Любими" видеоклипове. Начинът за добавяне и премахване на видеоклип от "Любими" няма да се промени значително.


Ако желаете да споделите списък с Ваши любими клипове с други потребители, можете да създадете публичен плейлист.


Премахване на разделянето на личните съобщения по тема


Засега можете да изпращате съобщения до друг потребител като посочите тема на съобщенията. Това позволява отделни "дискусии" с един и същ потребител, аналогично на начина, по който работят повечето имейл пощи. Макар това да е понякога полезно, когато има множество отворени дискусии с един и същ потребител, е по-трудно да се намери конкретно съобщение. По тази причина, всички дискусии ще бъдат обединени в една за всеки потребител, с когото разговаряте, подобно на начина, по който работят повечето чат приложения.


Премахване на някои значки и промяна на критериите за получаване на значки


Нашата цел е да бъдем позитивна общност и платформа за свободно споделяне на информация. Не желаем поощряването на видеоклипове и коментари с манипулативни цели. По тази причина сме взели решение да променим критериите да получаване на значките, както и да премахнем част от значките. Въпреки това, планираме да добавим нови значки. Повече подробности за тях можете да намерите по-долу.


Премахване на списъците с регистрирани потребители и потребителите онлайн


Причината за това е, че те не са от особена полезност за потребителите. С тяхното премахване, ще можем да повишим поверителността на потребителите още повече.


Колекциите се превръщат в Плейлисти


Поради предстоящи нови функционалности, една от която е възможността за ръчно подреждане на видеоклиповете в колекция, колекциите ще се превърнат в плейлисти.


Страничното потребителско меню ще бъде заменено с падащо меню


Макар страничното потребителско меню, съдържащо най-честите раздели като "Моят профил", "Любими", "Съобщения", "Настройки" и т.н. да е удобно в различни ситуации, то заема значителна площ от екрана с различни опции, които не се използват през повечето време. За да опростим дизайна на сайта, ще преместим повечето от тези опции в падащо меню в заглавната лента (най-отгоре в сайта).


Множество главни категории ще бъдат обединени


За да направим откриването на конкретни видеоклипове по категория по-лесно, ще обединим сходни категории в една.


Списъците с Вашите приятели и последователи ще бъдат видими само за Вас


С това целим да увеличим Вашия контрол над поверителността, която Вие притежавате като потребител на TubeBG.


Премахване на класациите Топ 50 най-коментирани днес, Топ 100 най-гледани за всички времена


За да направим откриването на конкретни видеоклипове по категория по-лесно, ще обединим сходни категории в една.


"Добавено в любими", "Категории", "Подобни" и "Най-ново от..." ще бъдат премахнати от страниците с видеоклипове


Информацията за броят "Добавено в любими", както и списъкът с категории, към които конкретен видеоклип е добавен ще бъдат премахнати, а "Подобни" и "Най-ново от..." ще бъдат заменени с "Препоръчани" видеоклипове.


Броят на негативните гласове за видеоклипове ще бъде скрит


С това искаме да направим TubeBG едно по-отворено, позитивно и приветливо място.


Задължително потвърждаване на имейл адрес


Поради множество регистрации с невалидни имейл адреси до този момент, потвърждаването на имейл адрес при регистрация на нов профил ще бъде задължително. Също така ще се наложи да потвърдите имейл адреса на текущия си профил. Целта на това е да можем при нужда да се свържем с Вас, да намалим броя на фалшивите профили и да можете да възстановите достъпа до профила си, в случай че забравите паролата си.


Вход чрез имейл адрес


В момента, за да влезете в профила си, трябва да въведете потребителското си име и парола. С цел повишаване на сигурността на потребителските профили и намаляването на шанса за забравено потребителско име, влизането във Вашия профил ще се осъществява чрез имейл адрес и парола, вместо потребителско име и парола.


Промяна на правилата за допустими потребителски имена


Поради липса на правила за потребителско име до този момент бяха регистрирани профили, включващи всякакви символи. Това често водеше до забравени потребителски имена, трудни за изписване и прочитане такива, както и по-трудното откриване и идентифициране на профили със сходни имена. Неясните потребителски имена също водят до риск за сигурността.
Всички нови потребителски имена ще трябва да съдържат между 3 и 30 символа, само букви на латиница, цифри, долна черта (_), тире (-) и точка (.). Потребителското име няма да може да започва или завършва със специален символ (долна черта, тире или точка) или да съдържа два специални символа един след друг. Потребителски имена като ivan.petrov, ivan_petrov, ivan-petrov и ivanpetrov ще бъдат считани като едно и също.
Съществуващите потребителски имена, които не отговарят на тези условия ще бъдат променени автоматично на най-сходното свободно до тях, което отговаря на условията. Ще можете да зададете ново потребителско име по свой избор, в случай че искате да промените зададеното. Дори в случай на автоматична промяна на потребителското Ви име, ще продължите да можете да влизате в профила си, понеже влизането ще става чрез имейл адрес вместо потребителско име.


Нови функционалности


По-долу можете да намерите списък с част от новите функционалности, които са с най-висок приоритет и планираме да добавим първо.


Качване на видео във всякакъв формат


Засега е възможно качването на видео само в mp4 формат (контейнер) и H.264 кодек поради моментни ограничения в инфраструктурата ни и това е ограничаващо и не особено удобно. По тази причина, планираме да предоставим възможност за качване на видео в какъвто и да е съвременен видео формат, така че да не се налага предварително да обработвате видеоклиповете си преди да ги качите.


Ръчна смяна на корица на видео с изображение по Ваш избор


За момента изображенията (кориците) към видеоклиповете, които качвате, се генерират автоматично. Разбираме, че автоматично избраните корици не винаги са най-добрите във всеки случай. Затова искаме да Ви предоставим възможност да изберете собствена корица за всеки Ваш видеоклип.


Редактиране и изтриване на написани от Вас коментари


Засега, за съжаление, написаните веднъж коментари не могат да бъдат редактирани или изтрити ръчно от Вас (освен по Ваша заявка). Знаем, че това са есенциални функционалности и искаме да променим това като предоставим възможност да редактирате и изтривате собствените си коментари.


Промяна на потребителско име


Понякога потребителското име, което сте избрали по време на регистрация на Вашия профил в TubeBG, може да съдържа грешка или по-късно да искате да го промените на друго, което смятате, че е по-добро за Вашия профил. По тази причина, искаме да Ви предоставим възможност свободно да променяте потребителското си име, когато решите.


"Запомни ме" при вход в профил


Когато влезете в профила си в TubeBG, бива създадена "сесия". Системата ни използва сесията като индикация, че сте влезли в профила си и да ви предостави възможност да използвате функциите на сайта, за които се изисква регистрация.


В момента сесиите изтичат след кратък период неактивност от гледна точка на сигурността. Разбираме, че това не е удобно особено когато се налага редовно да въвеждате потребителското си име и парола (в случай че не ползвате приложение мениджър за пароли). Във връзка със стремежа ни да осигурим възможно най-високата сигурност и неприкосновеност на личните Ви данни в TubeBG, ще предоставим алтернативна, но сигурна възможност да останете влезли в профилите си за дълъг период, без това да представлява риск за сигурността.


Тъмен/нощен режим (dark mode)


За момента предоставяме само една единствена "тема" (оформление) на сайта със светли цветове. Искаме да предоставим възможност за персонализация, така че да можете да направите TubeBG да изглежда така, както Вие желаете. Ще направим първата стъпка към това, като Ви представим тъмен/нощен режим (dark mode), който да можете да включите, когато пожелаете.


Ръчно добавяне на субтитри/надписи към видео чрез файл


За момента, качените видеоклипове чрез файл могат да имат субтитри/надписи само ако те са вградени в тях. Искаме да предоставим повече удобство и възможност да промените по-късно субтитрите към видеоклип, който вече сте качили.


Избор на видимост на видеоклипове и плейлисти


Планираме да добавим възможност да можете да определите видимостта на Вашите видеоклипове и колекции: Само за мен, Само за моите абонати, Само за моите приятели и Публично. С това искаме да Ви предоставим повече възможност да контролирате поверителността на съдържанието, което споделяте в TubeBG.


Топ класации за най-гледани видеоклипове по категории


За момента има общи класации за видеоклипове като Топ 50 и Топ 100, както и възможност да сортирате видеоклиповете по брой гледания и/или оценка (рейтинг) навсякъде в TubeBG (Вашите клипове, клиповете, качени от конкретен потребител, както и видеоклипове от конкретна категория). Въпреки това искаме да предоставим по-удобни и лесни за употреба класации.


Добавяне на линкове към социални мрежи или собствен сайт към Вашия профил


Като отворена платформа за свободно споделяне, искаме да Ви предоставим възможността да добавите линкове към вашите социални мрежи и/или личен сайт, където други потребители могат да Ви намерят и/или свържат с Вас.


Списък с харесани от Вас видеа, видим само за Вас


За да Ви дадем по-добра неприкосновеност над личните Ви данни, ще направим списъкът с харесаните от Вас видеа видим само за Вас.


Нови значки


Планираме да добавим нови значки, част от които ще бъдат давани, в знак на благодарност, на потребителите, споделящи свое собствено авторско съдържание.


Име на профила по избор


Ще имате възможност да добавите име на профила си по свой избор, което да бъде видимо от всички и да бъде на кирилица или да съдържа специални символи.


Други промени


По долу можете да намерите списък с други промени, които са с най-висок приоритет.


Подобрения на излъчването на видео


Планираме да разширим мрежата си и да внедрим редица нови технологии за видео предаване, с които да направим безпроблемно гледането от различни типове устройства и различни местоположения по света, независимо от качеството на интернет връзката.


Кога ще бъде налична новата версия?


Новата версия се очаква да бъде официално налична и публично достъпна в края на месец юни 2024. Планираме да предоставим достъп до версия за разработка (development version), която ще съдържа всички новости, както и на бета версия през май 2024.


Как можете да ни помогнете


Ако имате въпроси или искате да допринесете за създаването на новата версия на TubeBG, ще се радваме да се свържете с нас. Чувствайте се добре дошли да споделите мнението си по тези предстоящи промени, да споделите нови идеи (например нещо, което сме пропуснали, но искате да бъде добавено/промено в сайта) или да се включите като тестери на новата версия. Можете да се свържете с нас на имейл адрес [email protected].